fredag 6. februar 2015

Hei verden: Zambia

Mandag uke 6 samlet vi inn penger til Zambia via hei verden. Zambia ligger sør i Afrika. Landet har egentlig gratis skolegang opp til 9. klasse, men ettersom elevene må kjøpe skolesaker og sko selv (for mange må gå langt for å komme til stolen) er det mange som er for fattige. I tillegg har skolene lite eller dårlige bøker og utstyr, og mange klasserom mangler tavle. Lærere er det også dårlig med, og ofte blir den fra landsbyen som har gått lengst på skole utvalgt til lærer, og skolegangen blir basert på det han/hun husker fra skolen. For å gjøre det hele verre har ca. 28% av barna mistet en av eller begge foreldrene, ofte til AIDS. Pengene gikk til å forbedre skolene, og gjøre det lettere for barn å fullføre skolegangen. I tillegg skulle man spre informasjon om AIDS, for å prøve å hindre flere dødsfall.

Vi på 10. trinn samlet inn penger gjennom bøssebæring. Det vil si at vi gikk fra dør til dør og spurte om folk hadde penger til overs. Dette kunne vært en god ide, hvis det ble skikkelig gjennomført. Vi fikk en bøsse på skolen, fikk avspasere 2 timer, og det var det. Vi fikk ingen inndeling om hvem som var på gruppe, så det måtte vi dele inn selv. Det var egentlig greit. Men vi fikk ingen beskjed om hvor vi skulle gå. Dermed hadde vi ingen anelse om hvilke hus som var tatt, og hvilke som ikke var. Det kunne føre til at mange hus ble tatt flere ganger, mens andre hus ikke ble tatt i det hele tatt (ordspill ikke planlagt). I tillegg ble det gitt lite beskjed på forhånd, så mange hadde ikke penger å gi, mens de fleste som hadde bare hadde småpenger. Dette er i hvert fall min mening om innsamlingen.


Her er Hei verdens hjemmeside om Zambia, hvis dere vil sjekke det ut selv: http://www.heiverden.no/newsread/skolesider.aspx?nodeid=5016


http://www.worldstatesmen.org/zm.gif

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar