fredag 24. oktober 2014

Aviser og journalistikk

Neste fredag skal vi på besøk til Sandnesposten. Så for å forberede oss til dette, skulle vi skrive et innlegg om journalistikk og aviser. Vi måtte også passe på å få med oss spesifikke begreper i dette innlegget.

Aviser er en av verdens største massemedier (midler for massekommunikasjon). Deres oppgave er å spre nyheter om hva som skjer i verden og/eller området. Det de skriver kalles avisens innhold. De deles ofte inn i tre kategorier: riksaviser, som publiseres over hele landet, regionsaviser, som publiseres innenfor en eller flere fylker og lokalaviser, som publiseres, ikke overaskende, innenfor lokalområdet. Ansvaret for avisen ligger på pressen. Pressen er den industrien som produserer og distribuerer offentlig informasjon og litteratur. Pressen har en del normer som den må følge. Dette kalles presseetikk. I tillegg finnes "vær varsom-plakaten" for å minne alle på å passe på hva de skriver. Journalister jobber også i avisen. Det er disse som samler inn og formidler informasjon.

Vær avis, både papiraviser og nettaviser, har sine egne karakteristiske utseender. Dette kalles avisenes layout. De som redigerer avisens innhold, kalles redaksjonen, og redaktøren er lederen der. Selv om pressen har trykkefrihet, kan de ikke skrive ting som blir oppfattet som krenkende.

Vær varsom-plakaten.
http://www.verket.info/archives/20070606nj.jpg


Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Redakt%C3%B8r
http://no.wikipedia.org/wiki/Redaksjon
http://vginfo.vg.no/mediehuset-vg/presseetikk/
http://no.wikipedia.org/wiki/Presse
http://no.wikipedia.org/wiki/Massemedier
http://no.wikipedia.org/wiki/Journalist

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar