fredag 24. oktober 2014

Aviser og journalistikk

Neste fredag skal vi på besøk til Sandnesposten. Så for å forberede oss til dette, skulle vi skrive et innlegg om journalistikk og aviser. Vi måtte også passe på å få med oss spesifikke begreper i dette innlegget.

Aviser er en av verdens største massemedier (midler for massekommunikasjon). Deres oppgave er å spre nyheter om hva som skjer i verden og/eller området. Det de skriver kalles avisens innhold. De deles ofte inn i tre kategorier: riksaviser, som publiseres over hele landet, regionsaviser, som publiseres innenfor en eller flere fylker og lokalaviser, som publiseres, ikke overaskende, innenfor lokalområdet. Ansvaret for avisen ligger på pressen. Pressen er den industrien som produserer og distribuerer offentlig informasjon og litteratur. Pressen har en del normer som den må følge. Dette kalles presseetikk. I tillegg finnes "vær varsom-plakaten" for å minne alle på å passe på hva de skriver. Journalister jobber også i avisen. Det er disse som samler inn og formidler informasjon.

Vær avis, både papiraviser og nettaviser, har sine egne karakteristiske utseender. Dette kalles avisenes layout. De som redigerer avisens innhold, kalles redaksjonen, og redaktøren er lederen der. Selv om pressen har trykkefrihet, kan de ikke skrive ting som blir oppfattet som krenkende.

Vær varsom-plakaten.
http://www.verket.info/archives/20070606nj.jpg


Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Redakt%C3%B8r
http://no.wikipedia.org/wiki/Redaksjon
http://vginfo.vg.no/mediehuset-vg/presseetikk/
http://no.wikipedia.org/wiki/Presse
http://no.wikipedia.org/wiki/Massemedier
http://no.wikipedia.org/wiki/Journalist

fredag 17. oktober 2014

Arbeidsuke intervju

Jeg ble så fort ferdig med det forrige innlegget at jeg bestemte meg for å lage et intervju om arbeidsuken. Så her er et intervju om arbeidsuken:

Spørsmål 1: Hvor jobbet du i arbeidsuken?
Svar 1: På Ganddal skole
Svar 2: kNm hydraulikk AS
Svar 3: Sandnes Posten
Svar 4: Sparkjøp

Spørsmål 2: Hvorfor ville du jobbe her?
Svar 1: Fordi jeg har jobbet der før
Svar 2: Fordi det var oljerelatert, og det hørtes gøy ut.
Svar 3: Fordi jeg er interessert i journalistikk.
Svar 4: Mest på grunn av folkene

Spørsmål 3: Hvilke arbeidsoppgaver utførte du?
Svar 1: Jeg hjalp elever og lærere, holdt det stille i klassen, og underviste faktisk en time.
Svar 2: Kalibrering og sikkerhetssjekk av utstyr.
Svar 3: Jeg tok bilder, intervjuet folk, og skrev i avisen.
Svar 4: Satt varene i hyllene og vasket ut av hyllene.

Spørsmål 4: Likte du deg der? Hvorfor/Hvorfor ikke?
Svar 1: Ja. Jeg fikk bare positiv respons
Svar 2: Jeg likte meg der fordi jeg hadde litt erfaring med olje allerede
Svar 3: Ja, fordi jeg ble kjent med mange kjekke folk, og fikk oppdatere folk om samfunnet.
Svar 4: Jeg likte meg der fordi vi fant på morsomme ting.

Spørsmål 5: Kunne du tenke å deg å jobbe som noe lignende i fremtiden?
Svar 1: Akkurat nå, ja
Svar 2: Ja
Svar 3: Ja
Svar 4: Ja

http://www.minskole.no/minskole/ganddal/pilot.nsf/nt/716865FE204D8F7CC12572A60049D5C9/$FILE/Logo%20-%20Bilde.JPG



http://sommerrevyen.no/wp-content/uploads/2014/01/Sandnes-posten.png


http://www.teamhytech.no/files/2013/04/knm-logo.png
http://www.bergensentrum.no/bilder/spar-kjop-Logo.JPG

Arbeidsuke

Denne uken har vært arbeidsuke fra Mandag til Torsdag. Men som du sikkert kan lese, var fredag helt vanlig, i stedet for å gi oss fri etter en hard høstferie med klassetur til Polen. Jeg jobbet på Bogafjell skole, skolen jeg selv var elev på fra 1. klasse til 7. klasse.

Bogafjell skole er en barneskole, som vil si at elevene går her fra 1.- til 7. klasse. Jeg fant ikke ut det nøyaktige antallet, men jeg vil anta at det jobber mellom 60-80 mennesker her. Jobbene variere mellom lærer, hjelpelærer, SFO-arbeider, rengjøringshjelp, vaktmester, og forskjellige administratorer. For å få jobb her, må en nok velge en av studiespesialiseringene, helse- og oppveksts fag, og kanskje service og samferdsel. den siste er jeg usikker på.

Her jobbet jeg under den forrige læreren til lillesøsteren min, og en av lederne fra kirken hvor jeg konfirmerte meg. Jeg var hjelpeleder på 1. trinn, og assistent på natur-SFO. Så mine oppgaver gikk for det meste ut på å hjelpe elever med å forstå oppgaver, være vakt i friminuttet, og passe på og holde elever med selskap på natur-SFO. Jeg lærte en del, i hovedsak at jeg ikke har så lyst å bli lærer for de minste trinnene. Elevene hadde mye energi, og det ble etter hvert en stressende atmosfære.

Jeg hadde lyst å jobbe her fordi jeg planlegger å bli lærer selv. Dermed lærer jeg mye om hvordan det er, og hva jeg kan gjøre for å bli en god lærer. Lærer-yrket er et givende yrke, og du føler virkelig du gjør noe med betydning. Negative sider derimot, i hvert fall fra der jeg jobbet, var at ungene hadde veldig mye energi (som nevnt tidligere), og du merket i slutten av dagen at du ble sliten.

Her har vi et bilde av Bogafjell skoles hovedinngang.
http://www.arkvest.no/prosjekter/offentlig/Bogafjell%20skole/02_003.jpg?w=1200&h=1200&r=max

fredag 3. oktober 2014

Sex og samlivsdag

Advarsel: Det følgende innlegget inneholder mange begreper som samfunnet mener ikke er egnet for små barn. Hvis du blir fornærmet eller ikke liker å lese om slike ting, se vekk nå. Du har blitt advart!


Tirsdag den 30.setpember var dagen viet til å undervise ungdommen om seksualitet og samliv. Alle klassene ble splittet opp i seks grupper (ja, dette er en tilfeldighet og har ingenting med at dagen handler sex å gjøre), og sent til seks forskjellige fag (igjen, en tilfeldighet). De var de følgende: seksualitet, LLH, Amathea, skolelegen, mine grenser og prevensjon. Jeg skal i dette innlegget fortelle litt om hva de forskjellige gikk ut på, i den rekkefølgen vår gruppe opplevde dem.

1. Amathea: Amathea er en organisasjon som hjelper mennesker, spesielt ungdommer, i situasjonen at de har blitt uventede gravide. Målet deres den timen var å vise oss at hvis vi blir gravide (eller blir far), finnes det flere alternativer for hvordan en kan håndtere dette. De ville også vise oss de forskjellige konsekvensene av disse valgene. De viste en film (bare skuespill, slapp av) om noen som ble uventede foreldre i en alder av 15 år.

2. LLH: LLH står for Landsforbund for Lesbiske og Homofile. Her lærte vi om de andre seksualitetene enn heteroseksualitet, nemlig homofili, lesbiske, biseksualitet og transseksualitet. Målet her var å vise at man må akseptere mennesker på tross av seksualiteter. Vi lærte også at du ikke kan avkrefte en seksualitet før du var helt sikker.

3. Seksualitet: Før denne timen begynte sa jeg til vennene mine: "nå er det slutt på teori og begrunnelse. Nå skal vi lære fakta". Men ikke engang jeg forutså denne timen. Her lærte vi ALLT om seksualitet. Alt fra tiltrekning, til onanering. Det kom så mye informasjon om ting som ellers hadde vært private, at det utløste en panikkreaksjon i form av latter hos de fleste. Det var definitivt den morsomste timen den dagen.

4.  Prevensjon: Her lærte vi om forskjellige prevensjonsmidler, både for gutter og jenter. Eksempler er kondomer, p-piller, p-plaster, p-staver, p-støvler, p-strutser osv, osv. Vi lærte også hvordan å påføre en kondom. I tillegg lærte vi om glidemiddel, og fikk lov til å kjenne på dette. Dessverre var denne timen i vårt klasserom. Jeg tror pultene våre fremdeles er glattere enn vanlig...

5. Mine grenser: Her lærte vi om, tro det eller ei, våre grenser. Vi lærte også å respektere andres grenser. De sa ingenting om landegrenser. Målet her var å vise oss at vi selv bestemte om vi var klar til å ha sex, og at vim åtte respektere dette. I tillegg viste de oss hva som skjedde hvis vi krenket disse grensene.

6. Skolelegen: Her lærte vi om kjønnssykdommer. Her viste de oss litt for mange ekle bilder. Det var ingen form for sensur. Det gikk for det meste i de vanligste som klamydia og de farligste sykdommene som AIDS. Jeg vet ikke om dette var det egentlig målet, men de lyktes i hvert fall i å traumatisere samtlige. Hovedmålet var: bruk kondom.
Her ser vi "utstyrsposene" vi fikk etter sex og samlivsdagen. Som du kanskje ser, fikk jentene litt mer enn oss gutter.