mandag 19. mai 2014

Gunnlovsjubileet

I år er det 200 års jubileet til Norges grunnlov. Det betyr at det også er 100 års jubileet til 100 års jubileet til grunnloven. Vi fikk i oppdrag i å skrive om dette på en kreativ måte. Og siden det er så lenge siden sist gang, tenkte jeg å løse denne oppgaven med, vent på det,...


Fun-facts
  1. Det diskuteres om vi faktisk har 2 grunnlover, etter som den originale ble endret betydelig på i 1905, når vi gikk ut av unionen med Sverige. Men til nå er vi enige om at vi har en fra 1814.
  2. Det parlamentariske prinsipp, som betyr at regjeringen er avhengig av stortingets tillit, ble ikke skrevet inn i grunnloven i 2007.
  3. At Norge gikk ut av den Dansk-Norske unionen, er mye Napoleons feil. Danmark allierte seg til slutt med Napoleon, og Sverige med Stor-Britannia. Så da Napoleon tapte mot britene i slaget på Waterloo, ble Norge overført til Sverige, uten at Norge hadde noe de skulle ha sagt.
  4. Eieren av Eidsvoll-bygget, hvor grunnloven ble undertegnet, gikk konkurs i 1822. Han solgte da mange av møblene fra huset. Det har lenge vært forsøk på få disse tilbake, men til lite nytte. Mye er fortsatt savnet.
  5. Hendelsene i dette bygget ble i følge norsk historieskriving en nasjonal frihetskamp, men i andre deler av Europa ble det betegnet som et opprør som forstyrret den internasjonale fredsordenen.
  6. Minst 20 av Eidsvollmedlemmene, og prins Christian Frederik, hadde samme foreleser i statsrett: Johan Frederik Wilhelm Schlegel
  7. Schlegel avla som 19-åring filosofisk eksamen latin, gresk, hebraisk, geografi og historie før han fordypet seg i Juridiske studier.
  8. Schlegel betegnes ofte som "Grunnlovens ukjente bestefar".
  9. At grunnlovsforfatterne var en gjeng med gamle gubber, er en misforståelse. Bare fem medlemmer var over 60 år, prins Christian Frederik var bare 28, og det yngste medlemmet, Thomas Konow, var 17 år gammel. Gjennomsnittsalderen var på 42 år.
  10. Det var ingen Nordlendinger som signerte grunnloven, ettersom representantene derfra ble valgt for sent.
  11. Det ble drukket betydelig my alkohol under møtene.
  12. Grunnloven ble datert til 17. mai, men ble ikke underskrevet før 18.mai.
  13. I den originale paragraf 2 av grunnloven hadde ikke jøder, munkeordener og jesuitter lov til å komme inn i landet. Nå har de selvfølgelig lov.
Så der har du det. 13 fun-facts om grunnloven. vær så god.

https://www.stortinget.no/PageFiles/643/029_BT.jpg

http://www.aftenposten.no/fakta/1814/200-ting-det-er-kult-a-kunne-om-Grunnloven-7424785.html#.U3nyw0o4WM8


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar